top of page

Projenin Amacı

Projenin Amacı:
Bu projenin amacı, 21. yüzyıl becerileri kapsamında ve 2023 Eğitim Vizyon Belgesi hedefleri doğrultusunda Türkçe öğretmenlerine dijital materyal geliştirme sürecinde yararlanabileceği bağlıca çağdaş uygulamaları tanıtmak; Türkçe öğretmenlerin dijital materyal geliştirmelerini sağlamak ve öğretmenlere bu dijital materyallerle öğretim uygulamaları tasarlama becerileri kazandırmaktır. Ayrıca bu sürecin öğretmenlerin Türkçe öğretimi öz yeterlik algılarına, teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeylerine ve Türkçe öğretim yöntem ve tekniklerini kullanma becerilerine etkisi araştırılacaktır.

 
Projenin toplumda hangi ihtiyacı nasıl karşılayacağı:
21. yüzyılda meydana gelen birçok değişiklik eğitimi de doğrudan etkilemiş, gelişen teknoloji öğretim ortamlarında da köklü değişiklikleri zorunlu kılmıştır. Eğitimde teknolojinin kullanılmaya başlaması da aynı şekilde bazı diğer ihtiyaçları ortaya çıkarmıştır. Çünkü teknolojinin eğitime entegrasyonu, teknolojik araçların öğretim ortamlarında basit bir şekilde kullanılmasından çok daha öte anlamlar taşımaktadır. Teknolojinin eğitimle bütünleşmesi esnasında pedagojik süreçlerin de bu bütünleşmede yer alması gerekir. Eğitimde teknoloji entegrasyonunda kilit rol elbette öğretmenlere aittir. 21. yüzyılın yetkin bir öğretmeni olmak için teknolojik cihazlara, programlara, mobil uygulamalara, bilgi ve iletişim teknolojileri ile pedagoji bilgisine hâkim olmak önemlidir. Günümüz öğretmenleri birer teknopedagog olarak eğitimde teknolojiyi pedagojik yollarla kullanabilmeli, her geçen gün gelişen teknolojiye ayak uyduracak ve öğretim ortamları açısından da gerekli tedbirleri alacak kapasiteye sahip olabilmelidir.
Okullar toplumun gerisinde kalırsa toplumsal ilerleme kesintiye uğrar. İlerlemenin ön koşulu okulların toplumsal ilerlemeyi 
destekleyecek gerekli altyapıya sahip olarak bireyleri desteklemesi ve öğretim ortamlarından mezun olan bireylerin belirli potansiyelleri kazanmasıdır. Günümüz dünyası açısından bu durumu ele aldığımızda okulların toplumun ihtiyacı olan insan modelini ortaya çıkaracak tedbirleri almış olmaları önemlidir. Eğitimde teknolojinin kullanılması, teknolojik ilerlemeyle doğrusal bir ivmede hareket etmektedir. Birtakım yenilikler ve iyileştirmeler süreklilik göstermekte, teknolojinin eğitimdeki ağırlığı her geçen gün artmaktadır. Bunun yanı sıra pandemi ve deprem felaketi gibi günlük yaşamın olağan akışını ciddi bir şekilde kesintiye uğratacak durumların üstesinden gelmek de yine teknoloji yoluyla olmaktadır. Özellikle pandemi süreci bu konudaki gerekliliği ortaya koymuş, okulların teknolojik altyapıya sahip olmasının önemi ortaya çıkmıştır. Pandemi başlangıcında uygulanan sokağa çıkma yasağı okulların ve diğer tüm eğitim merkezlerinin kapanmasına yol açtığında gerekli olan teknolojik araçların çoğu hâlihazırda mevcuttu. Görüntülü aramalar, sınıf veya ders ayarlama uygulamaları ve etkileşimli eğitim platformları kullanılır durumdaydı. Pandemi mevcut teknolojilerin kullanımını hızlandırdı, aynı zamanda bu alana hizmet ederek eğitimin tecrit altında ve uzaktan devam etmesine olanak tanıdı. Görüntülü aramalar, akıllı telefon uygulamaları, bilgisayar programları, sosyal medya vb. aracılığıyla herkesin bağlantıda kalması mümkün oldu. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta daha iyi bir eğitim için teknolojinin kullanımının teknolojiyi eğitime basitçe eklemek olmadığıdır. Aksine eğitimde teknolojinin kullanımı yeni kavramların temsilini zorunlu kılar ve teknoloji, pedagoji, içerik ve bilgi arasındaki etkileşimsel ilişkiye karşı bir duyarlılık geliştirmeyi gerektirir.
2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yukarıdaki savlara dikkat çekilmektedir. Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm bölümünde iki temel hedef belirlenmiştir:
Hedef 1: dijital içerik ve becerilerin gelişmesi̇ için ekosistem kurulacak,
Hedef 2: dijital becerilerin gelişmesi̇ için içerik geliştirilecek ve öğretmen eğitimi yapılacak. Slogan olarak da “Dijital öğrenme materyalleri geliştiren lider öğretmenler desteklenerek teşvik edilecektir.” ifadesine yer verilmiştir. Bu projenin temel amacı bu hedeflerin gerçekleşmesine katkı sunmaktır. Böylece üniversitedeki akademisyenler ile alanda görev yapan Türkçe öğretmenleri bir araya gelerek karşılıklı deneyimler paylaşılacak; öğretmenlerin mesleğe yönelik bilimsel ve dijital dönüşümler hakkındaki gelişmeleri takip etmeleri sağlanarak mesleğe yönelik duyuşsal algıları yükseltilecek, akademisyenlerin ise sahadaki gerçeklere doğrudan temas etmeleri sağlanacaktır.
bottom of page